Het idee

Elk jaar wordt er uitgekeken naar de nieuwe Google Zeitgeist: Year In review. Een videoterugblik van Google op de afgelopen twaalf maanden. Dit jaar was Alzheimer Nederland Google voor met een eigen versie van Zeitgeist 2014. Mensen dachten de Google Zeitgeist te gaan kijken maar zagen een versie die hen even liet ervaren waar Alzheimer-patiënten dagelijks mee kampen.

De film

De impact

Kijkers werden massaal in verwarring gebracht en zelfs the Telegraph dacht dat Google hun jaarlijkse terugblik in het teken van alzheimer had gezet. De film werd opgepikt door nationale en internationale media en op de dag dat de echte Google Zeitgeist uit kwam, toonde de hashtag #YearInSearch voornamelijk de versie van Alzheimer Nederland.

"Google’s Zeitgeist 2014 video has surprising twist.” - The Telegraph

"Diesen Jahresrückblick werden Sie nicht vergessen” - Bild

"Faux 2014 year in review video raises awareness for Alzheimer’s Disease” - ABC News

Media

De video werd geplaatst op een eigen Zeitgeist 2014 Youtube kanaal. Dit maakte het nog geloofwaardiger en zorgde voor een snelle verspreiding. Door de hashtag van de officiële Google Zeitgeist na lancering toe te voegen aan de titel van de video werden we ook gevonden door mensen die gericht zochten naar de Google Zeitgeist. Dit zorgde ervoor dat onze boodschap zonder mediabudget in de eerste weken al miljoenen keren werd bekeken en gedeeld. Zo werden mensen in de maand dat iedereen terugkijkt op het afgelopen jaar even geconfronteerd met de gevolgen van alzheimer.

Resultaten

De grote hoeveelheid internationale media-aandacht vertegenwoordigde al na de eerste week een earned media waarde van meer dan 500.000 euro.


Via PR-spin off op blogs, (inter)nationale pers en social media werden tientallen miljoenen mensen bereikt.