IDEE

De fiets is voor Nederlandse jongeren hét vervoersmiddel. Terwijl ze onderweg zijn, checken ze nog snel even Facebook of sturen ze een appje. En dat brengt de nodige risico’s met zich mee. Bij maar liefst 1 op de 5 fietsongelukken waar een jongere bij betrokken is, speelt smartphonegebruik een rol. Jaarlijks raken hierdoor honderden jongeren gewond.

De Fietsmodus app spoort jonge fietsers aan tot veiliger gedrag. Om jongeren hiertoe te verleiden stellen we beloningen in het vooruitzicht, wanneer ze hun telefoon niet gebruiken als ze op de fiets zitten.

Download in App Store Download in Play Store

HOE WERKT FIETSMODUS?

GEBRUIKER

...

TECHNIEK

...

GAMIFICATION VAN DE APP

Door een aantal gamification principes toe te passen, verleiden we gebruikers van de app om deze te blijven gebruiken. Zo zijn er verschillende levels, zien gebruikers na elke rit hun voortgang d.m.v. een progress bar en is er een maximale dagscore waardoor je meerdere dagen de app moet gebruiken om een level te halen en zijn er aan elk level beloningen gekoppeld.

DE CAMPAGNE

Via mobile advertising (banners, Facebook en YouTube pre-roll) werd met één swipe traffic gegenereerd naar de Apple App Store en Google Play. Daarnaast zijn voor brede zichtbaarheid Schoolboards op middelbare scholen en display banners ingezet. En aan de telecomproviders is een toolkit aangeboden met middelen die ze op hun eigen kanalen (social en nieuwsbrieven) hebben ingezet.

RESULTATEN

PR

Gedurende de campagneperiode is er veelvuldig bericht over Fietsmodus; op landelijke radio en tv, op online nieuwstitels, blogs en Twitter. Gepaard met de pieken in PR, zijn er pieken in aantal downloads van de app.

Design

De look en feel is eigentijds en fris, zonder ‘schools’ of te jeugdig te zijn. Een eigenzinnige fiets vormt de key-visual die gebruikers door de functionaliteiten van de app wijst.

Variatie in illustraties

Fietsmodus aan

Yay, goed gedaan

Whoops

Score & resultaten

Alle elementen, van de prijzen die je kunt winnen tot en met de social share zijn vanuit de illustratieve stijl opgebouwd om zo een goed geheel te vormen.

Bioscoopkaartjes

Limited edition t-shirts

Veloretti fiets

Loader balk:
nog niet beschikbaar

Loader balk:
nog even doorsparen

Loader balk:
prijs is beschikbaar

SAMENWERKING PROVIDERS

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu en de telecom operators KPN, T-Mobile, UPC, Vodafone en Ziggo willen dat gebruik van de smartphone goed samengaat met veilig verkeer. Daarom gaan zij intensief samenwerken bij de campagne ‘Aandacht op de weg’ in 2014, 2015 en 2016. Het eerste wapenfeit van deze samenwerking is de lancering van de Fietsmodus app.